Kinesisk ordbok (0904)

For noen år siden arbeidet jeg sammen med en kinesisk kollega om å skrive en «dobbeltbok», en innføring i norsk for kinesere og en innføring i kinesisk for nordmenn. I den sammenheng ble det nødvendig å konsultere kinesiske ordbøker og grammatikker, og derfor ble ordbokssamlingen utvidet.

Bildet viser den delen av ordboka som går fra engelsk til kinesisk. Da er det ganske lett å slå opp ord. Engelsk skrift bygger på det latinske alfabetet, og bokstavene har sin definerte rekkefølge. Kinesiske tegn refererer ikke til språklyder direkte slik alfabettegn gjør. I en kinesisk ordbok sorteres ordene etter det som kan kalles «grunntegn». Disse sorteres etter hvor mange pennestrøk som trenges for å skrive grunntegnet. Tegn med færrest pennestrøk kommer først. Siden mange kinesiske skrifttegn ofte er sammensatt av flere deler, så det første en må gjøre er å finne ut hvilken del som er rottegnet. I tegnet for «furu» – 松, er det 木 som er grunntegnet (det står til venstre og er sammentrykket). Rottegnet skrives med fire pennestrøk. En kikker så i en liste over tegn med fire pennestrøk, leter opp 木 og finner på hvilken side listen med dette rottegnet starter. På denne siden vil det finnes en ny oversikt over antall strøk i de andre deltegnene som inngår det samlede tegnet, i dette tilfellet fire – 松. En finner siden hvor disse tegnene befinner seg og leter fra det første tegnet og nedenfor til en kommer fram til tegnet er en på jakt etter.

Det er også andre systemer. Det enkleste for oss er pinyin, dvs. kinesisk skrevet med latinske bokstaver. Da bruker en de samme prinsippene som de en bruker i norsk.

 

Om olafhusby

Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende
Dette innlegget ble publisert i Fått og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s